10 απλοί τρόποι για να γίνετε καλύτεροι συγγραφείς


Σας αρέσουν τα βιβλία… αλλά πάνω απ’ όλα σας αρέσει να γράφετε τις δικές σας ιστορίες και κάποια στιγμή.. ποιος ξέρει.. μπορεί να συναντήσετε το δικό σας βιβλίο σε ένα ράφι ενός βιβλιοπωλείου!

νοβελΦαντάζεστε τους αναγνώστες να «μεθάνε» από τις λέξεις σας…… να ζουν τα δικά σας βιώματα μέσα από τις προτάσεις σας… να  ονειρεύονται την ίδια ιστορία που έχετε ονειρευτεί κι εσείς… να αισθάνονται τα δικά σας συναισθήματα που εκφράζετε μέσα από τις λέξεις και να ταξιδεύουν σε κόσμους φανταστικούς με οδηγό την μαγεία και όχημα τις σελίδες του βιβλίου σας…

Όλα αυτά όμως για να τα καταφέρετε, θέλουν τον τρόπο τους. Μπορεί να έχετε έμφυτο ταλέντο και να μην χρειάζεστε οδηγούς και μαθήματα συγγραφής.  Μπορεί να αναβλύζει το ταλέντο από μέσα σας σαν καυτή λάβα έπειτα από μια έκρηξη ηφαιστείου. Και να πετάγονται σ’ ένα λευκό κομμάτι χαρτί λέξεις, σημεία στίξης και ιδέες και να ενώνονται δημιουργώντας ως δια μαγείας μια ιστορία πολλαπλών σελίδων.  Αν ανήκετε σ’ αυτήν την κατηγορία, τότε δεν έχετε ανάγκη να διαβάσετε παρακάτω.  Αν όμως είσαστε ένας wannabe συγγραφέας και πιστεύετε πως έχετε δυνατότητες αλλά χρειάζεστε τρόπους και ιδέες για να γίνετε καλύτερος – εξάλλου κανείς δεν είναι τέλειος – τότε αυτό το άρθρο είναι για εσάς.  Διαβάστε το και ίσως (το εύχομαι) να σας βοηθήσει.   Παρακάτω σας έχω 10 τρόπους για να γίνετε καλύτεροι συγγραφείς.

 1. Ξεκαθαρίστε τα με τον εαυτό σας. Ο Albert Einstein είχε πει κάποτε » Αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις σε ένα εξάχρονο, τότε δεν το έχεις καταλάβει ούτε εσύ»! Πριν καθίσετε κάτω για να γράψετε, αναρωτηθείτε πρώτα : «Γιατί γράφω;» Ποιο για εσάς θα είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα με το συγκεκριμένο κομμάτι γραφής; Ο σκοπός σας είναι να ..φωτίσει απλά το πρωινό κάποιου; Να ενθαρρύνει κάποιον; Να μαγέψει; Ξεκαθαρίστε μέσα σας ποια είναι η πρόθεσή σας και ξεκινήστε. Και πάνω απ’ όλα καταλάβετε τι γράφετε!
 2. Αποκτήστε μια ταυτότητα.  Φανταστείτε το κοινό σας.  Πρέπει να γνωρίζετε απ΄την αρχή σε ποιον απευθύνεστε μέσα από την ιστορία σας.  Δηλαδή, οι ιστορίες σας θα είναι παιδικές ή θρίλερ; Πολιτικού περιεχομένου ή συναισθηματικές; Αυτό θα σας βοηθήσει για να μπείτε μέσα στην ιδιοσυγκρασία του αναγνώστη και να αναβιώνετε τις ιστορίες σας μέσα απ’ αυτόν.  Τι θα τον εξιτάρει να διαβάσει το βιβλίο σας; Πώς θα τον κρατήσετε για να το διαβάσει μέχρι τέλους; Ένας τρόπος για να το καταφέρετε αυτό είναι να μιλάτε με ανθρώπους.  Να ρωτάτε και να μαθαίνετε γιατί τους αρέσει ένα βιβλίο.
 3. Παραμείνετε στην ουσία με σύντομες και ξεκάθαρες προτάσεις. Αποφύγετε την αερολογία.  Η συντομία είναι χρυσός.  Κάντε ένα προσχέδιο για να μην ξεφύγετε από την ιστορία σας και σας συνεπάρουν μακροσκελείς προτάσεις που χάνουν το νόημα.
 4. Δημιουργήστε το δικό σας ευχάριστο περιβάλλον.  Σίγουρα σας έχει τύχει να είσαστε αγχωμένοι και να πιέζετε τον εαυτό σας να γράψει αλλά δεν το καταφέρνετε.  Σύμφωνα με έρευνες, το μυστικό της διαχείρισης της δημιουργίας είναι να θέσει ο συγγραφέας τον εαυτό του σε μια χαλαρή, χαρούμενη, ευτυχισμένη κατάσταση.  Τότε θα ζήσετε την στιγμή που θα ξυπνήσει η έμπνευση μέσα σας και θα βγαίνουν από μέσα σας οι προτάσεις και οι ιδέες ελεύθερα και χωρίς άγχος.  Ο κάθε ένας χαλαρώνει με τον τρόπο του.  Άλλος «δημιουργεί» ακούγοντας την αγαπημένη του μουσική.  Για κάποιον άλλον το ευχάριστο περιβάλλον για να γράψει την ιστορία του θα είναι το φως ενός αρωματικού κεριού.  Οτιδήποτε.  Οτιδήποτε σας χαλαρώνει κι αφήνει ελεύθερο το μυαλό σας να σκεφτεί, κάντε το.
 5. Δώστε στον εαυτό σας ένα χρονικό όριο.  Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, για τους περισσότερους συγγραφείς όσο περισσότερο ζορίζονται και πιέζονται και τρώνε πολύ χρόνο πάνω από ένα κομμάτι γραφής, τόσο χειρότερο γίνεται!  Όταν έχετε έναν σαφή λόγο για το γράψιμο και είσαστε χαλαροί κι ευδιάθετοι, τότε το πρώτο που σας έρχεται είναι συνήθως το καλύτερο.  Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το αναμασάτε για ώρα με χρονοβόρες επεξεργασίες γιατί τότε υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να ξεφύγετε από το θέμα.
 6. Αναρωτηθείτε «Τι θα έγραφε ο ήρωας μου;».  Μπείτε στην ψυχολογία του ήρωα της ιστορία σας κι αφήστε τον να «γράψει» εκείνος την συνέχεια.  Πιστέψτε με! Κάθομαι με την προοπτική να γράψω μια ιστορία αλλά κάποια στιγμή με συνεπαίρνει τόσο πολύ ο χαρακτήρας του ήρωα μου που έρχομαι στο σημείο να νιώθω πως το χέρι μου «γράφει» μόνο του.. ενώ εγώ έχω άλλα στο μυαλό μου, εκείνο γράφει τα δικά του! Τότε «γράφει» ο ήρωας μου κι όχι εγώ!
 7. Χρησιμοποιήστε «δυνατές» εκφράσεις.  Αποφύγετε τυχόν αερολογίες κι ερωτήσεις με απάντηση ερώτηση.  Αποκτήστε ένα αποφασιστικό στυλ γραψίματος.  Κρατήστε μια στάση ισχυρή με δυνατές προτάσεις χωρίς να το παρακάνετε.
 8. Διευρύνετε το λεξιλόγιο σας.  Χρησιμοποιήστε «μαγικές» λέξεις αλλά όχι ακαταλαβίστικες με αποτέλεσμα να χρειάζεται την βοήθεια λεξικού ο αναγνώστης για να διαβάσει το βιβλίο σας.  Αυτό θα τον κουράσει και θα εγκαταλείψει το βιβλίο σας από τις πρώτες σελίδες μαζί με μια άσχημη κριτική.  Το μυστικό για το λεξιλόγιό σας είναι να διαβάζετε κι εσείς πολλά βιβλία.
 9. Διαβάστε το δυνατά.  Αν μπορείτε κάθε φορά που τελειώνετε ένα κεφάλαιο ή μια σελίδα, διαβάστε το δυνατά για να τ’ ακούσετε.  Πολλές φορές, το χέρι κάνει λάθη και το αυτί διορθώνει! Μην εκπλαγείτε αν τότε διαπιστώσετε πως «σκοντάφτετε» σε υπερβολικά μεγάλες προτάσεις. Ή σας ακούγεται πολύ «ξένο».  Ακόμα μπορεί να βρείτε λέξεις που επαναλαμβάνονται συνεχώς ή τυπογραφικά ή ορθογραφικά λάθη.  Κι όμως, τα ορθογραφικά λάθη θα τα «δείτε» μόνο αν τα διαβάσετε δυνατά! Αλλιώς, μπορεί να σας ξεφύγουν!
 10. Τυπώστε το.  Όταν τελειώσετε το έργο σας τότε πρέπει πριν το εκδώσετε να το τυπώσετε και να το διαβάσετε ολοκληρωμένο πια.  Το μυστικό όμως είναι, όχι αμέσως! Αφήστε ένα περιθώριο χρόνου, όσο μεγαλύτερο γίνεται.  Τουλάχιστον 2-3 μήνες χωρίς να το πιάσετε στα χέρια σας.  Να το «ξεχάσετε» εντελώς και μετά να το διαβάσετε σα να διαβάζετε κάποιον άλλον συγγραφέα.  Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε το «τρίτο μάτι».  Θα ξεφύγετε από την υποκειμενική άποψη και θα πάτε στην αντικειμενική.  Θα το διαβάσετε και θα το κρίνετε σαν τρίτος.  Μπορεί να βρείτε ξανά λάθη (ορθογραφικά, συντακτικά) ακόμα και στο νόημα και σε λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Αυτές ήταν κάποιες συμβουλές για να σας βοηθήσουν να γράψετε την δική σας ιστορία.  Από’ κει κι έπειτα, χρειάζεται αγάπη γι’ νοβελ. 1jpgαυτό που κάνετε και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να….το έχετε ανάγκη!

Καλή επιτυχία  και ποτέ μην χάνετε το θάρρος σας γιατί αυτό θα σας οδηγήσει στην πραγματοποίηση των ονείρων σας!

Advertisements

About Μαρία Δαμιανάκου

I'm a writer. I write novels. Είμαι συγγραφέας. Γράφω μυθιστορήματα.

Posted on Φεβρουαρίου 12, 2015, in Αυτό το ξέρατε; and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

 1. Να προσθέσω και ως 11η συμβουλή το: «Δώστε το σε ένα φίλο σας να το διαβάσει». Και μάλιστα στο πιο παράξενο/ιδιότροπο… ξέρετε… εκείνον που πάντα θα βρει να πει κάτι κακό για κάτι. Νομίζω ότι αν ξεπεράσουμε το σοκ της (άσχημης κυρίως) κριτικής από κάποιον δικό μας άνθρωπο, τότε τα όποια αρνητικά σχόλια που θα προκύψουν στο μέλλον από αναγνώστες θα μας φανούν το λιγότερο μηδαμινά.

  Μπράβο κορίτσι για την ανάρτησή σου,.. να έχεις μια υπέροχη Τσικνοπέμπτη κι εσύ κι η Μάρσα φυσικά!!
  Φιλάκια!!!

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: