Για ποιους λόγους το βιβλίο σου δεν θα εκδοθεί ποτέ!


Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι από εμάς, έχουμε γευτεί την πικρή γεύση της απόρριψης. Κι αναφέρομαι βέβαια στην έκδοση του βιβλίου μας. Πόσοι από εμάς το έχουμε στείλει σε εκδοτικούς οίκους και ψάχνουμε μ’ ανυπόμονο βλέμμα μέσα στο γραμματοκιβώτιο ή κάτω από την χαραμάδα της πόρτας  την απαντητική επιστολή ή ξεροσταλιάζουμε πάνω από το τηλέφωνο για την περιβόητη απάντησή τους για μέρες (μην πω μήνες);

Και τελικά, έρχεται αυτή η στιγμή που κρατάς στα χέρια σου την απαντητική επιστολή…. Την κρατάς σφιχτά στην αρχή και μετά με τρεμάμενα δάχτυλα προσπαθείς να ανοίξεις τον φάκελο με προσοχή για να μην τον σκίσεις…. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα που σου φαίνονται αιώνες, ξεδιπλώνεις το επιστολόχαρτο και ξεκινάς να διαβάζεις ρουφώντας τις λέξεις με αδημονία για το θετικό αποτέλεσμα… Και τότε, ο χρόνος παγώνει…. κρατάς την αναπνοή σου γιατί νιώθεις πως αν την αφήσεις, μαζί με την εκπνοή  θα φύγει κι η ψυχή σου… Σφραγίζεις τα χείλια σου με πείσμα ενώ τα μάτια σου τρέχουν πάνω στα γράμματα με την έντονη γραφή «το έργο σας απορρίφθηκε»….και το διαβάζεις ξανά και ξανά γιατί δεν μπορείς να το πιστέψεις… κι ήσουν τόσο σίγουρος! 

Οι λόγοι είναι πολλοί.  Εντάξει, είναι δύσκολο ειδικά για νέους συγγραφείς, να πάρουν το ρίσκο οι εκδοτικοί οίκοι και να εκδώσουν ένα βιβλίο ενός αγνώστου.  Πόσο μάλλον στις μέρες μας που όλα είναι δύσκολα λόγω της κρίσης και γενικά που οι εκδοτικοί οίκοι από μόνοι τους περνάνε μια κρίση ύπαρξης για το αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν και την επόμενη μέρα, όταν κάθε μέρα κλείνουν αρκετοί απ’ αυτούς.

Είναι γεγονός πως αμέτρητα συγγραφικά ταλέντα μένουν στο ράφι επειδή δεν ρισκάρουν οι εκδοτικοί οίκοι να εκδώσουν τα βιβλία τους.  Ενώ την ίδια ώρα, εκδίδονται βιβλία καθημερινά επειδή «πουλάει» το όνομα… και μόνο αυτό! Αν δηλαδή, έστελνε το ίδιο βιβλίο ο «γνωστός εμπορικός» συγγραφέας στον εκδοτικό οίκο με ψευδώνυμο όμως, να είστε σίγουροι πως θα του απαντούσαν με απόρριψη! Γιατί πολλά βιβλία που κυκλοφορούν εκεί έξω, κακά τα ψέματα, αξίζουν πολύ λιγότερο από ορισμένα που έχουν γραφτεί από άσημους και νέους συγγραφείς και για τον λόγο αυτό έχουν απορριφθεί.

νοβελ

Απ’ την άλλη όμως, μια απόρριψη μπορεί να έχει την σημασία της και την λογική της και να μην βασίζεται μόνο στο όνομα.  Υπάρχουν λόγοι όντως που μπορεί ένα έργο στην ουσία.. να μην εκδοθεί ποτέ.  Ποιοι είναι αυτοί οι πιθανοί λόγοι; Ας δούμε κάποιους…

 1. Να μην έχεις ολοκληρώσει το έργο σου.

  Ε, ναι.  Αυτός είναι ένας βάσιμος λόγος για τον οποίο δεν θα εκδοθεί ποτέ το έργο σου.  Αφού δεν το έχεις γράψει, πώς θα εκδοθεί; Κι ο λόγος γίνεται, για εσάς που έχετε ξεκινήσει να γράφετε αλλά το έχετε αφήσει στη μέση ή δεν το έχετε ολοκληρώσει.

 2. Είσαι υπερβολικά ευαίσθητος.  

  Κι αυτό θα είναι το εμπόδιο για την έκδοση του βιβλίου σου.  Με την πρώτη απόρριψη (και πίστεψέ με, δεν θα είναι μόνο μία) θα τα παρατήσεις βάζοντας τρικλοποδιά στον ίδιο σου τον εαυτό.  Θέλει να γίνεις σκληρός κι επίμονος μέχρι να τα καταφέρεις.  Εξάλλου, να θυμάσαι πως σχεδόν (αν όχι) όλοι, οι μεγάλοι και διάσημοι συγγραφείς όλου του κόσμου έχουν γευτεί την απόρριψη πολλές φορές μέχρι να τα καταφέρουν.

 3. Δεν διαβάζεις.

  Κι όμως αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος.  Δεν μπορεί όταν κάποιος δεν έχει ανοίξει βιβλίο στη ζωή του, να θέλει να γίνει και να πετύχει ως συγγραφέας.  Όσο πιο πολλά βιβλία διαβάζεις τόσο περισσότερα κερδίζεις ως πιθανός συγγραφέας. Γίνε βιβλιοφάγος! Αυτό θα σε ωφελήσει.. έτσι κι αλλιώς!

 4. Το έργο σου είναι γεμάτο με κλισέ εκφράσεις.

  Ορισμένοι συγγραφείς κάνουν το λάθος ή απλά… τεμπελιάζουν και χρησιμοποιούν κλισέ εκφράσεις που έχουν χιλιογράψει χιλιάδες άλλοι συγγραφείς πριν απ’ αυτούς.  Κάτι που είναι βαρετό και για τους αναγνώστες αλλά και για τους εκδότες. Γίνε δημιουργικός με μοναδικές, δικές σου εμπνεύσεις κι όχι δανεικές από άλλους!

 5. Το γράψιμό σου είναι γεμάτο με … διαφήμιση.

  Αναλύεις τόσο πολύ τα αντικείμενα λες και κάνεις διαφήμιση και πληρώνεσαι απ’ αυτό!  Απέφυγε στις περιγραφές σου υπερβολικές αναλύσεις όπως μάρκα, μοντέλο κ .λ.π.  Ο αναγνώστης δεν χρειάζεται να γνωρίζει ακριβώς τι μοντέλο αυτοκίνητο έχει ο ήρωάς σου ή ποια μάρκα χρυσαφικών φοράει η ηρωίδα σου.  Κι αυτό το γνωρίζει ο εκδότης! Όσο πιο απλός τόσο το καλύτερο.  Γίνε πιο συγκεκριμένος χωρίς πολλές ανούσιες και κουραστικές λεπτομέρειες.

 6. Το έργο σου είναι … χαλαρό έως ασήμαντο.

  Οι περισσότεροι αναγνώστες όταν πάνε να αγοράσουν ένα βιβλίο, διαβάζουν στα γρήγορα τις πρώτες σελίδες και τότε αποφασίζουν αν θα το αγοράσουν ή όχι.  Έτσι και οι εκδότες.  Ξεκινούν να διαβάζουν το έργο σου κι αν δεν τους τραβήξει την προσοχή από τις πρώτες παραγράφους, τότε… το πετάνε, με απλά λόγια, στα σκουπίδια.  Γίνε ευρηματικός, δημιουργικός από την πρώτη πρόταση της πρώτης σελίδας χρησιμοποιώντας την φαντασία σου για να είναι….πιασάρικο και να τους τραβήξει την προσοχή.

 7. Το έργο σου τραβάει την προσοχή στην αρχή αλλά δεν έχει.. μέση.

  Σου έχει τύχει να αγοράσεις ένα βιβλίο, να το ξεκινήσεις επειδή σου αρέσει αλλά κάπου στην μέση να το παρατήσεις γιατί το βαρέθηκες; Πολλοί κάνουν αυτό το λάθος.  Γνωρίζουν πως το έργο τους πρέπει να είναι έντονο από την αρχή για να γίνει ενδιαφέρον αλλά μετά … το χάνουν.  Τα μυθιστορήματα πρέπει να «χτίζονται» σιγά σιγά.  Η ένταση πρέπει να κλιμακώνεται. Οι χαρακτήρες σου θα πρέπει να δυσκολεύονται να επιτύχουν τους στόχους τους και να προχωράνε βήμα βήμα.

 8. Ο ήρωάς σου δεν χάνει ποτέ ή το ακριβώς αντίθετο.

  Πόσο βαρετό είναι ένας ήρωας να κερδίζει συνεχώς ή το αντίθετο; Οι ήρωες πρέπει να πραγματοποιούν το όνειρά τους ή τους στόχους τους αλλά με μέτρο κι ύστερα από εμπόδια.  Ακόμα κι όταν έχουν φτάσει στον στόχο τους, ένα πισωγύρισμα δεν κάνει κακό.

 9. Ο διάλογος είναι καταστροφικός.

  Υπάρχουν τόσα πολλά «μη» για τους διαλόγους! Αμέτρητα απαγορευτικά! Ορισμένα απ’ αυτά είναι: α) όχι κλισέ εκφράσεις όπως «ήταν γλυκός σαν καραμέλα», β) όχι ατελείωτοι διάλογοι ή μονόλογοι, γ) όχι υπερβολικοί σε συναίσθημα σα νευρικά ξεσπάσματα ή «συναισθηματική καταρράκωση», δ) όχι πολλές πληροφορίες για έμπειρους, ε) όχι το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας, στ) όχι διαλόγους με κήρυγμα,  ζ) όχι άσκοπη χρήση επιρρημάτων αλλά προτίμησε τα ρήματα και τέλος όχι υπερβολική χρήση των φράσεων «αυτός είπε», «εκείνη είπε».

 10. Δεν έχεις κάνει την ανάλογη έρευνα.

  Αυτό είναι ένα συνηθισμένο λάθος.  Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για το θέμα που θα γράψεις και να κάνεις μια σωστή έρευνα γύρω από αυτό για να έχει ένα σωστό αποτέλεσμα το έργο σου.  Με λίγα λόγια ο εκδότης «βλέπει» αν στέκει η ιστορία σου ή όχι.  Κι αν δει πως δεν είναι σωστά δομημένη με τις σωστές πληροφορίες, τότε το παρατάει στην άκρη.

 11. Στέλνεις το έργο σου σε λάθος εκδοτικούς οίκους.

  Δεν είναι όλοι οι εκδοτικοί οίκοι για όλα τα βιβλία.  Άλλοι εκδίδουν οικονομικά βιβλία, άλλοι πολιτικά, άλλοι ρομάντζα, άλλοι φανταστική λογοτεχνία και πάει λέγοντας.  Πρέπει πρώτα να μάθεις ποιοι δουλεύουν με την δική σου κατηγορία π.χ μυθιστορήματα περιπέτειας και μετά να το στείλεις.  Αλλιώς θα το στέλνεις χωρίς λόγο κι όταν οι εκδότες θα βλέπουν πως δεν τους αφορά το θέμα σου θα το πετούν κι ας είναι το μεγαλύτερο διαμάντι της σύγχρονης λογοτεχνίας!

Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που έχουν αναφέρει εκδότες σε συνεντεύξεις τους, που μπορεί να σταθούν εμπόδιο στην έκδοση του βιβλίου σου.  Κυνήγησε το όνειρό σου.  Ο επιμένων νικά! Απλά, πρόσεχε μόνο μήπως τελικά δεν φταίνε οι άλλοι που δεν εκδίδουν το έργο σου αλλά… εσύ…

Advertisements

About Μαρία Δαμιανάκου

I'm a writer. I write novels. Είμαι συγγραφέας. Γράφω μυθιστορήματα.

Posted on Μαρτίου 14, 2015, in Αυτό το ξέρατε; and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: