5 πασίγνωστα βιβλία που απαγορεύτηκαν!


1

  1. Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, Lewis Carroll Απαγορεύτηκε στην περιοχή Hunan της Κίνας, από το 1931, επειδή παρουσίαζε ανθρωπόμορφα ζώα να συμπεριφέρονται όπως οι άνθρωποι, γεγονός, που θεωρήθηκε προσβλητικό για την ανθρώπινη ύπαρξη. Ένα τέτοιο παραμύθι θα μάθαινε στα παιδιά να συμπεριφέρονται στα ζώα όπως και στους ανθρώπους και να τα βάζουν στο ίδιο ακριβώς επίπεδο, κάτι που θα ήταν καταστροφικό κατά την άποψη των «ειδικών» της εποχής.

  2. Ο Κώδικας Ντα Βίντσι, Dan Brown Το βιβλίο του Dan Brown που έγινε και ταινία, απαγορεύτηκε τον Σεπτέμβρη του 2004 στον Λίβανο, έπειτα από εισήγηση των καθολικών, που θεωρούσαν ότι το περιεχόμενό του ήταν προσβλητικό για τον Χριστιανισμό και περιείχε ανακρίβειες….

  3. Η φάρμα των Ζώων, George Orwell Όταν ολοκλήρωσε τη συγγραφή του βιβλίου του το 1943, ο George Orwell διαπίστωσε ότι κανείς εκδοτικός οίκος δεν θα αναλάμβανε να το εκδώσει, εξαιτίας της έντονης κριτικής που ασκούσε στη Σοβιετική Ένωση, τη μεγάλη σύμμαχο τη Βρετανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αμέσως μετά την κυκλοφορία του, το βιβλίο απαγορεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση και σε άλλες κομμουνιστικές χώρες. Το 2002 απαγορεύτηκε και σε όλα τα σχολεία στα Αραβικά Εμιράτα, επειδή περιείχε εικόνες και κείμενο ενάντια στον Ισλαμισμό και τις αξίες του. Σήμερα, το βιβλίο απαγορεύεται στην Κούβα και την Βόρεια Κορέα, ενώ έχει λογοκριθεί στην Κίνα.

  4. Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος, Aldous Haxley  Η νουβέλα του Χάξλεϊ απαγορεύτηκε στην Ιρλανδία το 1932, εξαιτίας περιγραφών σεξουαλικής ασυδοσίας. Το ίδιο έγινε και στην Αυστραλία από το 1932 μέχρι το 1937.

  5. Η Βίβλος  Η Βίβλος έχει λογοκριθεί σε δεκάδες χώρες, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα. Είχε απαγορευτεί στη Βόρεια Κορέα, ενώ το 1234, ο Βασιλιάς James I της Αραγονίας στην Ισπανία, απαγόρευσε την κυκλοφορία της Βίβλου στην καθομιλουμένη γλώσσα.

Advertisements

About Μαρία Δαμιανάκου

I'm a writer. I write novels. Είμαι συγγραφέας. Γράφω μυθιστορήματα.

Posted on Μαΐου 18, 2015, in Αυτό το ξέρατε; and tagged , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: